USEFUL LINKS

FORVO
A világ legnagyobb kiejtési szótára: anyanyelvűek eredeti kiejtésében
hallgathatunk és tanulhatunk több millió szót rengeteg nyelven. Mobil eszközre is letölthető. A legelső honlap illetve alkalmazás, amit ajánlok az angol nyelv tanulásához, főleg kezdőknek, hiszen az angol egyik alapvető tulajdonsága, hogy lényegesen eltér a szavak írott és kiejtett alakja.

FREERICE
Játszva tanulhatsz szavakat több nyelven, nulláról indulhatsz. Az angol rész van a legjobban kiépítve, a legmagasabb nyelvi szinteken is tesztelheted magad, úgy, hogy közben segítesz a rászorulókon. Ez egy non-profit honlap, amely az ENSZ World Food Programme-ját támogatja (Világélelmezési Program). Minden helyes válaszért 10 szem rizst adnak az éhezőknek valahol a világban. Érdemes regisztrálni, csoportot is létre lehet hozni, és közösen gyűjteni/segíteni.

MEMRISE
Kiváló oktató program, melynek fő profilja a nyelvtanítás, nemotechnikák,
képek segítségével. Jelenleg több mint 200 nyelven kínál rengeteg anyagot,
főleg mindenféle szókincsre (pl. a legfontosabb 1000 szó, C1-es vizsgához
szükséges szókincs, vizuális szótár, idiómák), de ábécékhez, hangtanhoz vagy nyelvtanhoz is találunk kurzusokat. Be lehet állítani, hány szót akarunk megtanulni naponta. A mobil alkalmazást ingyen letölthetjük, útközben is tanulhatunk, a rendszeres pár perces gyakorlás hosszú távon komoly eredményeket hozhat. A Pro verzió fizetős, de ajánlom, mert személyre szabottan tanít, a visszatérő hibák vagy nehéz anyag kiemelésével és begyakoroltatásával.

WORD POWER
Az Innovative Language ingyenesen letölthető, vizuális szótanító programja, számos nyelvhez. A Word of the Day szolgáltatás ingyenes, amely naponta egy szót tanít kiejtéssel együtt, képes illusztrációval, Flash Card technikával (a digitális kártya egyik oldalán pl. az olasz szó, a másik oldalon annak angol megfelelője, kiejtéssel és képpel).
Szintek szerint és tematikusan is rendezi a kb. 2 000 szavas szókincset, viszont a teljes szóanyagért fizetni kell. Megéri, mert elfogadható áron kínálják, és az adott nyelv alapszókincsét egyéni ütemezéssel gyorsan elsajátíthatjuk. Saját szó-bankot (Word Bank) is létre lehet hozni, tematikusan rendszerezhetjük kedvünk szerint a már feldolgozott szókincset. Önálló tanuláshoz ideális.

DUOLINGO
Ingyenesen elérhető nyelvtanfolyam (mobil platformokon is), elsősorban egyéni tanulók számára. Jelenleg 21 nyelvet kínál, köztük olyan egzotikus nyelveket is, mint a walesi, héber vagy a vietnámi. Egymásra épülő szinteken haladhatsz egyre feljebb, teszteli a kiejtést, hallás utáni értést, jelentést, vannak feleletválasztós tesztek és fordítás. (Két nyelvet használ a tanuló anyanyelvéhez vagy egy közvetítő nyelvhez igazodva, innen a
tanfolyam elnevezése is.) Fő erőssége az, hogy nemcsak szavakat tanít, hanem mondatokba helyezve szemlélteti a szigorúan egymásra épülő szókincs használatát, illetve naponkénti tanulásra ösztönöz (nyomon követi azt, hogy hány napon keresztül használtad az alkalmazást).
A Duolingo is egy olyan remek nyelvtanító program, amely pozitív függőséget okozhat: a rendszeres és motiváló tanulás pedig elsődleges fontosságú, különösen az adott idegen nyelv elsajátításának kezdeti lépésinél. Érdekessége az, hogy ingyenesen elérhető az iskolai csoportok számára kialakított verzió, így tanárok számára is ajánlom.

QUIZ UP
A QuizUp-pal egy egész világra kiterjedő virtuális játékterembe léphetünk:
számtalan témában teszteli a tudásodat úgy, hogy melléd rendel egy átékost
valahonnan a nagyvilágból, és hét lépésben mérhetitek össze tudásotokat egy adott témakörben. A különböző tudományágakhoz kapcsolódó témakörök (mint pl. biológia, történelem, matematika) mellett sok idegen nyelvet tesztelő téma van (és persze rengeteg kommersz is), mindenki kedvére válogathat. Játékos formában gyűjtheted a pontokat, szinteket léphetsz, és kihívhatsz regisztrált felhasználókat. Egy nagy közösség része leszel, és közben játékosan sokat lehet tanulni. A különböző témák feldolgozásának alapossága és a kvízek megszerkesztettsége erősen eltér, mindenesetre érdemes jó párat kipróbálni, és akár több szempontból tanulni például egy idegen nyelvet. A program nyelve alapvetően angol, így annak ismerete előnyt jelent, viszont például az angol tanulásához kezdhetünk az Elementary English kurzussal, kezdők is bátran tesztelhetik magukat.

Hozzászólás

Style switcher Visszaállítás
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image