A MOTIVÁCIÓ FONTOSSÁGA

A MOTIVÁCIÓ FONTOSSÁGA

Korábban a SMART célokról, a céltudatos és módszeres munkavégzés fontosságáról írtam, legutóbb hét konkrét lépést megfogalmazva a sikeres nyelvtanuláshoz.

Ezúttal a motiváció folyamatos fenntartását emelem ki, ami nemcsak lényeges, hanem egyenesen elengedhetetlen a nyelvtanulás folyamatában.

“Az emberek gyakran mondják, hogy a motiváció hatása nem tart sokáig. Nos, a fürdésé sem. Ezért javasoljuk naponta.”

Zig Ziglar eredeti gondolata rámutat arra, hogy napi adagokban kell ösztönzés mindnyájunknak a hosszú távú, sikeres munkavégzéshez.

Use it or lose it. mondják az emberi agyról, vagyis ha nem használod, akkor könnyen elveszítheted. Annak frissességét, gyorsaságát, kiváló teljesítőképességét csak úgy őrizhetjük meg, ha állandóan feladatot adunk neki. A motiváció szó szerint mozgató erőt, indíttatást jelent, vagyis bármit, ami pozitív irányba mozgat bennünket egy tudatos tevékenység véghezvitelében.

A nyelvtanulás remek módja az agytornának, és bármely életkorban gyakorolhatjuk.

Lássunk egy üdítő példát!

Tommi Valkonen, egy finn fiatalember, ambiciózus célt tűzött ki magának: mindössze 5 hét alatt megtanul alapszinten kommunikálni franciául, egy olyan nyelven, amit soha nem tanult korábban. 2015. február 26-án kezdte a munkát és ígérete szerint, pontosan 34 nap múlva nyilvános előadást tartott arról, hogyan sikerült elérnie a kitűzött célt. A kb. negyven perces előadás utolsó tíz percét teljesen franciául tartotta.

Napi 1-2 órát foglalkozott a francia nyelvvel intenzíven, és egy bő hónap alatt 1500 szavas szókincset épített a leggyakoribb szavakból és kifejezésekből, megtanulta az öt legfontosabb igeidőt, ami képessé tette a folyékony kommunikációra franciául. Sikeres projektje után ezt írta: “A legjobb módszerek és eszközök összessége is haszontalan, hacsak nem tudod kezelni a motivációdat.

Világos: egyéni mozgatóerő, személyes cél(ok) nélkül nem lehetsz igazán sikeres, vagy másként fogalmazva, soha nem hozhatod ki a legtöbbet magadból.

“Te is meg tudod csinálni. Nem kell öt hét alatt, de semmi oka nincsen annak, hogy ne lehetne három vagy hat hónap alatt.”

Valkonen a következő 5 lépést tartja megfontolandónak a sikeres nyelvtanuláshoz:

1. Legyél kíváncsi, hogy megtaláld a tanulás jobb módjait!

2. Ne félj hibákat elkövetni!

3. Ne vedd természetesnek, hogy hiányzik a motivációd! Ha terhessé válik a tanulás, változtass valamin, amíg újra motiváltnak érzed magad!

4. Bátran találkozzunk új emberekkel, és beszéld az anyanyelvüket, élvezd a társaságukat és tanulj közben!

5. Soha ne gondold, hogy túl késő, vagy hogy egyszerűen nem vagy elég jó! Ez nem igaz, szóval használd az idődet arra, hogy elérd az álmaidat!

Az újabb és újabb célok megfogalmazása és a folyamatos motiváció fenntartása együtt működik, hiszen amit el szeretnél érni a nyelvtudásoddal, az egyúttal a legfontosabb motiváló tényező lehet.

Bödör Zoltán

Hozzászólás

Style switcher Visszaállítás
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image